06 20813056 ted@mobikey.nl

Tips voor ZZP’ers

Voor de gemiddelde ZZP’er is de auto niet alleen onmisbaar, maar ook een elke maand steeds terugkerende kostenpost die een gat in de begroting slaat. Niet elke ZZP’er heeft tenslotte een riante omzet, maar zonder auto kun je je vak niet uitoefenen. En dan is er ook nog de bijtelling, waardoor de zaak nóg ingewikkelder wordt. Is dat alles? Nee, er komt nog meer bij kijken. Je wilt geen risico’s lopen nu de overheid duidelijk grenzen gaat stellen aan de resterende looptijd van brandstofauto’s.

Kopen of leasen is daarom nog nauwelijks een vraag. Om te beginnen is investeren in een nieuwe auto een aanslag op je werkkapitaal (als dat er al is) en in de tweede plaats wordt de restwaarde van brandstofauto’s de komende jaren een heikel punt. Tenzij je een pak geld hebt liggen, moet je bij de bank aankloppen om een auto te kunnen kopen. Gebruikt of tweedehands, de investering is meestal aanzienlijk. En als je niet met goede jaarcijfers komt, lukt het meestal niet, want banken zijn niet zo gretig om je te helpen.

Leasen dus?
Een auto leasen is doorgaans een betere oplossing, maar ook hier zal een ZZP’er nogal eens tegen een muur van problemen oplopen. Ook leasemaatschappijen willen jaarcijfers zien en als je bedrijf nog niet zolang draait of je houdt nét je hoofd boven water, gaat de bank niet juichen van een magere jaarrekening. Als een leasemaatschappij toch enigszins mee wil denken, vragen ze een aantal maandtermijnen borg. Kán natuurlijk ook slecht uit komen , maar dan heb je in elk geval een uitgangspunt.

Bijtelling
Als je een leaseauto op de stoep hebt staan, dan mag je er privé 500 kilometer in rijden. Dat moet tot op de meter adequaat worden bijgehouden, want met minder neemt de Belastingdienst geen genoegen. Rijd je méér kilometers per jaar dan heb je bijtelling en dat kan flink oplopen. Inmiddels is zo ongeveer alles afgehamerd op 22 procent. Er zijn echter mogelijkheden om zonder bijtelling te kunnen rijden.